Koti > ESTA tietoa

Esta ja eTa tietoa

Yhdysvallat

Yhdysvaltoihin turisti- tai työmatkalle lähtijöiltä Suomen kansalaisilta vaaditaan seuraavat dokumentit.

  • Passi. Passin tulee olla voimassa koko matkan ajan ja vain e-passi hyväksytään. E-passin merkkinä passin kannessa on erityinen e-passin merkki sekä elektroninen siru. Tällä hetkellä (kesäkuu 2021) Suomen kansalaiset kuuluvat ns. ”Kuuden kuukauden klubiin” joka tarkoittaa, että passin on oltava voimassa ainoastaan Yhdysvalloissa oleskelun ajan (eikä esim. 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen).
  • Voimassa oleva viisumi tai ESTA.
  • Matkaliput ja asiakirjat paluu- tai jatkolentoa varten.

Ajankohtaiset koronavaatimukset voit tarkistaa CDC:n sivuilta tai kysy lisää meiltä [email protected]

Muista ottaa kaikki nämä dokumentit mukaan matkalle!

Visa Waiver -ohjelma / ESTA
Visa Waiver -ohjelma (VWP) sallii tiettyjen maiden kansalaisten matkustaa Yhdysvaltoihin turisti- tai liikematkalle enintään 90 päivän ajaksi ilman viisumia. Huom: Jos aiot olla Yhdysvalloissa yli 90 päivän ajan tai jos muuten et ole varma voitko saada ESTAa, tarkista viisumivaatimukset Yhdysvaltain konsulaatista (huomaathan, että jos tarvitset viisumin, Yhdysvaltain viisumihakemuksen käsittely kestää useita viikkoja tai jopa enemmän. Keskimääräinen aika turistiviisumin käsittelyille on ollut 3-5 viikkoa.)

Suomen kansalaiset tarvitsevat matkustusvaltuutuksen eli ESTAn, joka on haettava etukäteen ja edellyttää sirullista e-passia. Yhdysvaltain viranomaiset suosittelevat ESTAn hakemista viimeistään 72 tuntia ennen lennon aikataulunmukaista lähtöaikaa. On tärkeää, että hakemuksessa annetut tiedot vastaavat passin tietoja. ESTA on voimassa kaksi vuotta ja sen hinta on $21. Myös lapsille on iästä riippumatta hankittava oma ESTA-matkustuslupa. Jos sinulla on jo ESTA, muista tarkistaa sen voimassaoloaika. Jos olet hankkinut uuden passin tai nimesi, sukupuolesi tai kansalaisuutesi on muuttunut, tarvitsee sinun tehdä uusi ESTA hakemus vaikka edellisestä hyväksytystä hakemuksesta on kulunut alle 2 vuotta. Päätöksen ESTAsta saa yleensä hyvin nopeasti hakemuksen jälkeen (usein samantien) mutta se voi viedä useita päiviäkin.

Kun olet saanut ESTA hakemusnumeron, ota se talteen ja säilytä se muiden matkustusdokumenttien kanssa koko Yhdysvaltain matkasi ajan. Hakemusnumeroa voidaan kysyä lennon lähtöselvityksessä. Suosittelemme, että haet ESTAa Yhdysvaltain viranomaisten ylläpitämältä viralliselta ESTA-sivustolta. Hakemus tehdään englanniksi.

Katso täältä usein kysytyt kysymykset ESTAsta (englanniksi)

Voimme tehdä halutessasi ESTA hakemuksen puolestasi. Palvelumaksu on 70€ per hakemus joka sisältää ESTAn hinnan ($21). 

Kanada

Kanadaan matkustavilta Suomen kansalaisilta vaaditaan seuraavat dokumentit.

  • Passi. Passin tulee olla voimassa koko matkan ajan ja vain e-passi hyväksytään. E-passin merkkinä passin kannessa on erityinen e-passin merkki sekä elektroninen siru.
  • Voimassa oleva viisumi tai eTA.
  • Matkaliput ja asiakirjat paluu- tai jatkolentoa varten.

Ajankohtaiset koronavaatimukset voit tarkistaa virallisilta sivuilta tai kysy lisää meiltä [email protected]

Muista ottaa kaikki nämä dokumentit mukaan matkalle!

eTA

Sähköinen matkustuslupa (eTA) on maahantulovaatimus viisumivapaille ulkomaalaisille, jotka matkustavat Kanadaan lentoteitse. eTA liitetään sähköisesti matkustajan passiin. Se on voimassa enintään viisi vuotta tai kunnes passi vanhenee sen mukaan, kumpi tulee ensin. Jos saat uuden passin, sinun on hankittava uusi eTA.

Kun sinulla on voimassa oleva eTA, voit matkustaa Kanadaan niin usein kuin haluat lyhytaikaista oleskelua varten (yleensä enintään kuusi kuukautta kerrallaan).

eTA ei takaa pääsyä Kanadaan. Saapuessasi rajaviranomainen pyytää sinua näkemään passisi ja muut asiakirjasi. Sinun on vakuutettava rajavartija, että olet oikeutettu pääsemään Kanadaan.

Lisätietoa täältä